Clinical Pilates

Clinical Pilates

pilates-reformer

Το Clinical Pilates είναι λειτουργική, στοχευμένη, εξατομικευμένη αποκατάσταση με έμφαση στον έλεγχο της κίνησης. H μέθοδος δημιουργήθηκε αρχικά από τον νοσοκόμο Joseph Pilates για την αποκατάσταση τραυματιών ασθενών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (WWI). Ο Joseph έψαχνε τρόπους για την αποκατάσταση ασθενών που ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή είχαν κινητικά προβλήματα και έτσι σχεδίασε μια εκπαιδευτική προσέγγιση που αργότερα ονομάστηκε Pilates. Η μέθοδος αναπροσαρμόστηκε με την πάροδο των ετών, αλλά οι βασικές της αρχές παραμένουν ίδιες.

Το Clinical Pilates υποστηρίζεται για πολλούς τραυματισμούς και τύπους πόνου, καθώς και για γενικότερη υγεία και ευεξία. Το Pilates συχνά συστήνεται για αποκατάσταση πόνων στην σπονδυλική στηλη και χρησιμοποιείται από ιατρούς και άτομα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων καταξιωμένων αθλητών, όπως χορευτές.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το Pilates είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου, της αναπηρίας και της βελτίωσης της λειτουργίας στον πόνο στη μέση σε σύγκριση με καθόλου παρέμβαση ή απλή ανάπαυση. Επιπλέον, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δύο ή περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα είχαν καλύτερα αποτελέσματα και ήταν πιο οικονομικά αποδοτικές μακροπρόθεσμα από ό,τι μία συνεδρία την εβδομάδα. Το Clinical Pilates είναι επίσης αποτελεσματικό στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης του πυελικού εδάφους και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η ενίσχυση του πυελικού εδάφους είναι επίσης ευεργετική για άτομα με πόνο στην πλάτη, πυελικό πόνο και ακράτεια.

Η έρευνα έδειξε ότι η προπόνηση Pilates αυξάνει την αντοχή των μυών του πυρήνα, την ευλυγισία και συνιστάται ως επιλογή για τη θεραπεία της γλουτιαίας τενοντοπάθειας (τραυματισμός τένοντα ισχίου). Υπάρχουν επίσης μεγάλες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, σε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος, επίπεδα ενέργειας και κόπωση.

Για καλύτερα αποτελέσματα, το Clinical Pilates θα πρέπει να γίνεται 1-3 φορές την εβδομάδα για 6-12 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί ως μορφή άσκησης συντήρησης για την πρόληψη τραυματισμών, την αύξηση της λειτουργικής κινητικότητας και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.