Μηχανήματα Εκγύμνασης με Αεροϋδραυλική Αντίσταση HUR

Μηχανήματα Εκγύμνασης με Αεροϋδραυλική Αντίσταση HUR

hur-gym

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ HUR

«ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ»

Η έρευνα και η ανάπτυξη των μηχανημάτων HUR έγινε σε συνεργασία με το τμήμα Βιομηχανικής Τεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι. Τα μηχανήματα εκγύμνασης HUR κατασκευάζονται με στόχο τη σωστή και ασφαλή ενδυνάμωση και την ποιοτική ανάπτυξη των μυών. Ο μηχανισμός τους έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την γεωμετρία του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος. Έτσι, τα μηχανήματα HUR μεταδίδουν την δύναμη με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδει την δύναμη το ανθρώπινο σώμα μέσω του μυοσκελετικού συστήματος.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η λανθασμένη ή υπερβολική επιβάρυνση των μυών οδηγεί σε βλάβες και τραυματισμούς. Στην αρχή της κίνησης, όταν ο μύς ξεκινά την σύσπαση, χρειάζεται περισσότερη δύναμη. Σε αυτή την φάση οι μύες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Αυτό το γεγονός πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην κατασκευή μηχανημάτων, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από άτομα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας ή γενικότερα από άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τους τραυματισμούς όπως π.χ. οι αθλητές υψηλού επιπέδου. Στην κατασκευή των μηχανημάτων HUR έχουν ληφθεί όλα αυτά υπ’ όψιν. Η αντίσταση μέσω της πίεσης αέρα εξασφαλίζει μια απαλή κίνηση και ελαχιστοποιεί στο μέγιστο δυνατό την αδράνεια του συστήματος τόσο στις αργές όσο και στις γρήγορες κινήσεις. Με τα μηχανήματα εκγύμνασης HUR η αντίσταση λαμβάνεται μόνο από τον μύ που γυμνάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δεν δημιουργούνται περιττές επιβαρύνσεις σε άλλους μύες ή στις αρθρώσεις και τους τένοντες, μεγιστοποιείται το δυναμικό των μυών και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος λανθασμένης εκγύμνασης.

Με τα μηχανήματα εκγύμνασης με βάρη δημιουργείται μία ροπή από τον μηχανισμό (λόγω της δυναμικής ενέργειας που δημιουργείται), η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί και κατά αυτό το τρόπο εμπεριέχει πολύ υψηλή ροπή αδράνειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των αρθρώσεων και των τενόντων.

Οι μύες του ανθρώπινου σώματος εργάζονται σε συνεργία (π.χ. πρωταγωνιστές / ανταγωνιστές). Η δύναμη παράγεται από τον μύ που συσπάται ενώ την ίδια στιγμή εκτείνεται ο άλλος μύς. Για αυτό τον λόγο η HUR έχει αναπτύξει μηχανήματα διπλής κατεύθυνσης (π.χ. προσαγωγοί / απαγωγοί). Με αυτό τον τρόπο μπορούν να γυμναστούν συνδυαστικά αρκετές μυικές ομάδες.

ΤΡΟΠΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Παρότι το κάθε μηχάνημα είναι ειδικά κατασκευασμένο για συγκεκριμένες μυικές ομάδες, ο τρόπος λειτουργίας των μηχανημάτων είναι ο ίδιος. Η μοναδική διαφορά είναι μεταξύ των μηχανημάτων μονής και διπλής κατεύθυνσης.

Στην κονσόλα ελέγχου όλων των μηχανημάτων είναι τοποθετημένα δύο πλήκτρα ρύθμισης της αντίστασης του αέρα (αύξηση ή μείωση) και ένα ρολόι ένδειξης του επιλεγόμενου βάρους αντίστασης. Στα μηχανήματα διπλής κατεύθυνσης υπάρχει επιπλέον ένα πλήκτρο επιλογής της κατεύθυνσης κίνησης.

ΤΡΟΠΟΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τα μηχανήματα συνδέονται σε σειρά με ειδικά καλώδια παροχής αέρα με ένα κεντρικό αεροσυμπιεστή, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στον ίδιο χώρο με τα μηχανήματα η σε παραπλήσιο χώρο αυτού. Τα μηχανήματα δεν συνδέονται με πρίζα τροφοδοσίας, γι αυτό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά την διάρκεια της χρήσης τους.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΥΛΙΚΑ

Όλα τα μηχανήματα έχουν εργονομικό σχεδιασμό, που έχει σαν στόχο την λειτουργικά αξιόπιστη, άνετη και ασφαλή χρήση τους. Όλες οι ρυθμίσεις των μηχανημάτων γίνονται με απλές και ασφαλείς κινήσεις. Η ρύθμιση της αντίστασης γίνεται πολύ απλά και γρήγορα μέσω των ειδικών πλήκτρων.

Ο σχεδιασμός των μηχανημάτων έχει γίνει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύγχρονες μεθόδους σχεδίασης (CAD – Computer Aided Design).

Τα υλικά κατασκευής είναι άριστης ποιότητας. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά υλικά κατασκευής δεν είναι σωληνωτά αλλά από φύλλα μετάλλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μηχανήματα να διακρίνονται για την σταθερότητα τους αλλά και το μικρό τους βάρος. Παρόμοιες κατασκευές εφαρμόζονται στην αεροναυπηγική και στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Τα καθίσματα, οι πλάτες των καθισμάτων και όλες οι επιφάνειες στήριξης είναι ανατομικά κατασκευασμένες από ειδικό πολυαιθυλικό υλικό και είναι επενδεδυμένες με υψηλής ποιότητας δερματίνη που επιτρέπει τον υγρό καθαρισμό και απολύμανση. Τα χρώματα επιλογής της δερματίνης είναι: γκρί, μπλέ, τυρκουάζ και γρανίτης.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όλα τα μηχανήματα HUR διαθέτουν το σήμα πιστοποίησης της Ε.Ε. και την έγκριση TUV ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ για ασφάλεια λειτουργίας.

Η σειρά Main Line είναι η πιο εκτεταμένη κατηγορία μηχανημάτων της HUR και καλύπτει όλο το φάσμα της άσκησης. Όλες οι συσκευές της σειράς αυτής λειτουργούν με πνευματική (=με αέρα) αντίσταση μέσω του μοναδικού μηχανισμού Natural Transmission™, ο οποίος εξασφαλίζει αθόρυβη λειτουργία και ασφαλή και αποτελεσματική άσκηση χωρίς καταπόνηση στις αρθρώσεις και στο συνδετικό ιστό. Οι συσκευές διπλής δράσης, ο όμορφος και εργονομικός σχεδιασμός και η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καθιστούν τα μηχανήματα εκγύμνασης HUR ανώτερα των προσδοκιών του χρήστη. Πέραν της μεμονωμένης άσκησης, τα μηχανήματα HUR είναι ιδανικά για χρήση σε circuit training.

Τα μηχανήματα HUR προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά όργανα με βάρη:

  • Διαθέτουν το μοναδικό μηχανισμό Natural Transmission™
  • Ρύθμιση της αντίστασης με το πάτημα ενός κουμπιού
  • Μοντέρνος σχεδιασμός
  • Ελάχιστος απαιτούμενος χώρος και επομένως μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης του χώρου του γυμναστηρίου
  • Μέγιστη ασφάλεια καθώς τα συστήματα μετάδοσης είναι πλήρως προστατευμένα
  • Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου σύρματα και καλώδια για τη μετάδοση της κίνησης. Στη θέση τους χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ρουλεμάν.
  • Αξεπέραστη ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια.